Igre u pesku
Deca obožavaju da se igraju u pesku, kako na plaži, tako i na igralištu. Uživaju da kopaju, presipaju pesak iz jedne posude, u drugu, treću, da dodaju vodu…

Šta se uči kroz ovu igru: Igre u pesku podstiču mališana da istražuje i uči o uzrocima i posledicama (šta se dešava kad sipa vodu na pesak?), razvija se fina motorika pravljenjem raznih oblika uz pomoć posudica, uče se osnove matematike (kako to da se iz jedne velike pune posude mogu napuniti dve)…
Slagalica
Kada kupujete detetu slagalicu obavezno vodite računa da ona bude prilagođena uzrastu deteta, jer postoje različite vrste. Za početak je potrebna slika koja se lako može sastaviti i koja nema mnogo delova.

Šta se uči kroz ovu igru: Slagalice zahtevaju apstraktno razmišljanje: sposobnost da vidi prazno mesto i da predvidi da tu pripada deo slagalice. Takođe, slaganjem se razvija i fina motorika.

Igre napolju
Dete na igralištu stiče prve drugare i uči se raznim socijalnim veštinama
Trčanje, ljuljanje, klackanje, spuštanje na toboganu – jedan je od omiljenih načina da dete provede jedan deo dana. Osim što se igra, na igralištu stiče i prve drugare.

Šta se uči kroz ovu igru: Dete se kroz igre sa drugom decom uči socijalnim veštinama, deljenju i čekanju na red, komunikaciji, ponašanju u društvu, a razvijaju se i motoričke sposobnosti, telesna aktivnost…

Kocke
Kocke i građenje predmeta jedna su od najomiljenih igara pre svega dečaka, ali i devojčica takođe. Ovo je dobra osnova da deca zavole matematiku, umetnost, ali i nauku jer to je prva igračka kroz koju uči o gravitaciji, balansu, težini, simetriji…

Šta se uči kroz ovu igru: Građenjem predmeta uz pomoć kockica razvija se fina motorika, kao i mašta, kreativnost, osećaj za lepo. Takođe, kroz ovu igru mališani pokazuju koliko su inovativni i samostalni.

Knjige
Čitanje priča i bajki koje su prilagođene uzrastu je zabavan način da deca nauče neke nove reči, pravilan izgovor i značenje.

Šta se uči kroz ovu igru: Mališani se uče jezičkim veštinama i obogaćuju svoj rečnik, a bez obzira da li mu neko čita ili sam gleda slike, u najranijem detinjstvu se razvija dugoročno interesovanje za čitanje. Takođe, to im daje inspiraciju za igranje i za maštanje.

Muzika
Bez obzira na to da li slušaju ili stvaraju muziku sami, deca uživaju u ovoj aktivnosti, a osim toga, to je zabavan način da se nauče novim veštinama.

Šta se uči kroz ovu aktivnost: Muzika pomaže deci da povežu pokrete i zvuk, sa svojim unutrašnjim svetom, tačnije sa svojim osećanjima i doživljajima. Slušanjem uče da razlikuju brzo i sporo, glasno i tiho… Dok sviraju samostalno neki instrument razvija se fina motorika, koordinacija pokreta, kao i samoprocena.

Leave Your Reply