Vaspitacu je posao zadovoljstvo!
Voli decu,lepo se oseca u drustvu dece,postuje licnost svakog deteta,ima razumevanja za svako dete.
Svoja osecanja izrazava tonom kojim se obraca,putem reci koje koristi i izrazom lica….
Uvek je na njegovoj strani,jer detetu pokazuje da mu ono znaci,da ga uvazava,ceni,raduje se njegovim uspesima,ne osudjuje ga.
Predusretljiv je i osetljiv na decije potrebe i ocekivanja,spreman da im uvek udovolji.
Uvek spreman da pruzi osmeh,pomiluje ga,zagrli,utesi,uzme u svoje narucje.
Vaspitac stvara i podesava okolnosti povoljne za deciji razvoj i ucenje(prosrora,vremena i materijala potrebnih za aktivnost),sto znaci da pruza deci priliku da se vaspitaju i obrazuju na osnovu svojih potreba i mogucnosti da se ostvare kao licnosti.
Vaspitac je dobar organizator,stalno prati rezultate svoga rada,strucno se usavrsava,snalazljiv u resenju problema,a tu svoju vestinu prenosi deci,spreman da preuzme odgovornost za decije napredovanje u razvoju i ucenju.
Svojim ponasanjem daje deci primer kako da se ponasaju.
Predani su i moralni,puni strpljenja i postojanosti.
Postuju Vasu decu,Vas roditelje,prilagodljivi su.Dete raste i razvija se,te se tako i njegove potrebe menjaju.Tako se vaspitac adekvatno prilagodjava potrebama dece koja su najcesce uslovljene uzrastom,ali mogu biti i posledica neke promene u porodici.
Posao vaspitaca je zahtevan i tezak,ali to nije prepreka za zadovoljstvo.Deca uce po modelu i principu,a ne od kritika.
Rad vaspitaca se zasniva na planu i programu samog vrtica,koji su prilagodjeni uzrastima i mogucnostima dece,a doneti u saglasnost Ministarstva prosvete.

Leave Your Reply