Da li je vrtić potreban detetu?
Vrtić je potreban detetu, jer oko četvrte godine, mališani pokazuju sve veću zainteresovanost za drugu decu. Počinje da im opada interesovanje za odrasle, pa nemojte da vas čudi što vaš mališan nije više zadovoljan samo vašim društvom ili društvom bake i deke. Zato bi bilo najbolje, da čak i ako ne radite, dete upišete u vrtić bar na poludnevni boravak.
“Baka servis” ili vrtić?
Najočiglednija prednost koju stičete kada vam dete čuvaju baka i deka jeste novac koji ćete uštedeti. Još jedna prednost je što će se na taj način vaš mališan zbližiti sa bakom i dekom. Ipak, svaka mama zna da je briga oko deteta od osam do deset sati dnevno vrlo iscrpljujuća. Naravno, tu je i problem da se dete suviše razmazi. Ako će baka i deka zasipati vaše dete poklonima, ako će zanemarivati disciplinu i pravila koje želite da nemetnete, onda nisu dobri za ovaj posao.
Da li je moje dete spremno za vrtić?
Česta dilema roditelja jeste kada je pravo vreme da dete krene u vrtić? Na ovo pitanje teško je dati pravi odgovor. Neko dete je spremno za vrtić i sa dve i po godine, a neko nije ni sa pet. Zato pedagozi savetuju da pre treće godine ne bi trebalo dete upisivati u vrtić, jer većina mališana to vrlo teško podnosi. Neki pokazatelji da je dete zrelo da krene u vrtić su ako često traži da nešto uradi samo, ostaje par sati bez roditelja kod bake, ili sa bebi-siterkom, intenzivno postavlja pitanja, izražava svoje želje, potrebe, voli da se igra sa drugom decom.
Da li je moje dete spremno za odvajanje?
Polazak u vrtić je veliki i važan događaj jer predstavlja prvi iskorak deteta iz porodice. Neka deca odvajanje doživljavaju lakše, druga ispoljavaju otpor i patnju. Ako se dete i ranije odvajalo od roditelja, na primer odlazilo na nekoliko dana kod bake, lakše će prihvatiti polazak u vrtić. Međutim, ako je imalo neko neprijatna iskustva u vezi sa odvajanjem od roditelja, moguće je da će zbog te traume teže podneti odlazak u vrtić.
Zašto je važan kolektiv za dete?
Kolektiv je vrlo važan za dete. Što ranije nauči kako da funkcioniše u grupi, lakše će se kasnije uklopiti u društvo. Kada krene u vrtić, u grupi vršnjaka detetu će se razviti osećaj pripadnosti, naučiće da „čeka svoj red“, da deli igračke. Spontano će učiti od druge dece, procenjivati svoje vrednosti i slabosti i na vreme shvatiti da nismo svi isti. Takođe, upoznaće i druge odrasle osobe.

Leave Your Reply